Boeken voor kinderen
Boeken over Rouw en Verlies voor kinderen
Kikker en het vogeltje – Max Veldhuijs
Toegankelijk en gevoelig prentenboek van Kikker en zijn vriendjes over dood en rouw voor jonge kinderen. Vanaf 3 jaar.
Paulette – Amélie Javaux, Corinne Huque, Aurore Poumay, Charline Waxweiler
‘Paulette’ is, zoals de ondertitel al zegt, een verhaal over euthanasie voor jong en oud. Het is een ontroerend boek over hoe het leven lopen kan. ‘Paulette’ helpt om euthanasie op een respectvolle en fijne manier bespreekbaar te maken met kinderen. Leeftijd: vanaf 4 jaar.
Een warm dekentje – Nathalie Slosse
Een warm dekentje biedt een steuntje in de rug om kinderen te leren omgaan met het afscheid van een geliefd iemand – mens of dier – door medische levensbeëindiging. Een open en duidelijk verhaal over graag zien tot het einde, met achterin informatie en tips voor creatieve verwerking.
Grote boom is ziek – Nathalie Slosse en Ricio Del Moral
Dit verhaal laat de jongste kinderen kennismaken met een lotgenootje, wanneer iemand in hun omgeving getroffen wordt door een levensbedreigende ziekte. Met Snuiters doe-ideetjes op het einde van het boek kunnen jonge kinderen onder begeleiding actief aan de slag om hun emoties te verwerken.
Als iemand dood gaat – Riet Fiddelaers-Jaspers
Wat jij wilt weten over doodgaan, begraven en cremeren.
Een boekje om aan kinderen voor te lezen of dat door het kind zelf gelezen kan worden. Het boekje bevat een woordenlijst met uitleg van moeilijke woorden en een instructie voor de ouders/verzorgers.
De meest gestelde vragen over kinderen en de dood – Riet Fiddelaers-Jaspers en Renske Fiddelaers
Een handzame en praktische brochure voor iedereen die te maken heeft met kinderen die geconfronteerd worden met een overlijden in hun naaste omgeving. De informatie is bestemd voor kinderen van nul tot twaalf jaar.
Alles wat was. Afscheid van ooievaar. – Janna de Lathouder
Een zacht en gevoelig verhaal over afscheid nemen. Voor iedereen vanaf 5 jaar. Uil en zijn vrienden zitten op de uitkijk. Ze kunnen niet wachten op de verhalen van Ooievaar, die zo meteen terugkomt uit het verre zuiden.
Mama, word ik een ster? – Stefan Krams en Merlinna Koerts
Het kinderboek ‘Mama, word ik een ster?’ vertelt het verhaal van de 6-jarige Mila die ongeneeslijk ziek is. Wanneer zij op een avond niet kan slapen door de pijn, gaan Mila en mama samen naar de sterren kijken. Mama neemt Mila mee op reis naar een magische wereld van sterrenvriendjes om haar gerust te stellen..
Maar niet uit het hart. Dierenverhalen over afscheid. – Toon Tellegen
In Maar niet uit het hart heeft Toon Tellegen de mooiste dierenverhalen over afscheid verzameld.
Alles wat was. Hoe ga je om met afscheid? – Stine Jensen
Het boek gaat over het thema afscheid nemen, en is bedoeld voor kinderen in de leeftijd van 9 tot 11 jaar.
Ik zal je nooit vergeten – Riet Fiddelaers-Jaspers
Dit herinneringsboek helpt kinderen bij het verwerken van hun verlies. Het werkboek is bestemd voor kinderen tot 12 jaar. Het is zowel in de gezinssituatie als op school bruikbaar.
Ik wil je nooit vergeten. Een verhaal over rouw en herinneringen. – Joanna Rowland en Thea Baker
‘Ik wil je nooit vergeten’ is een troostrijk prentenboek voor kinderen die een dierbare verloren hebben. Een jong meisje heeft iemand verloren van wie ze heel veel houdt. Ze maakt een doos waarin ze momenten en herinneringen verzamelt, en ze vertelt over hoe ze zicht voelt.
Je bent jong en je rouwt wat – Lisanne van Sadelhoff
‘Elk rouwproces is uniek’. Je bent jong en je rouwt wat is daarom geen handleiding, maar een goudeerlijk boek dat pijnlijk duidelijk maakt dat alles beter is dan zwijgen.
Doorleefboek en Meeleefboek – Ellen Dreezens
Doorleefboek en Meeleefboek Het Doorleefboek is een lees- en werkboek voor kinderen in rouw. Het Doorleefboek is geschikt voor kinderen van basisschoolleeftijd. Er zijn verschillende soorten opdrachten, voor verschillende momenten: verwerkingsopdrachten die aansturen op een gesprekje, teken- en knutselopdrachten, actieve opdrachten om buiten te doen, mindfulness opdrachten die helpen met toelaten van emoties en opdrachten om het netwerk van het kind te versterken. Bij het Doorleefboek inbegrepen is het Meeleefboek, bestemd voor de hulp-volwassene die het kind begeleidt. Dat is iemand van buiten het gezin, die niet direct getroffen is door het verlies. Kinderen in een moeilijke situatie die zo worden bijgestaan blijken veel beter bestand te zijn tegen de moeilijkheden die ze in hun latere leven tegenkomen.
Weg van mij – Riet Fiddelaers-Jaspers en Monique van ’t Erve
Werkboek voor kinderen die achterblijven na zelfdoding. Na een zelfdoding hebben ook kinderen die ermee te maken krijgen, vele vragen. Ze zijn in de war, voelen zich vaak alleen en in de steek gelaten. Riet Fiddelaers-Jaspers en Monique van ’t Erve hebben voor hen een werkboek gemaakt zodat ze op hun eigen manier bezig kunnen zijn met wat er is gebeurd.
Het boek van de troost – Kolet Janssen en Rebekka Jonkers
Met kinderen denken over afscheid en verlies, leven en geluk.
Het kleurenmonster – Anna LLenas
Het kleurenmonster is in de war. Hij voelt zich blij, verdrietig, boos, bang en kalm tegelijk. Wat is er met hem aan de hand? Met de hulp van een meisje probeert hij alle emoties die hij voelt een eigen plek te geven.
Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet – Aafke Meijer en Gertie Mooren
Verhalen van gewone prinsen en prinsessen & verhalen van gewone kinderen. Kinderen hebben zoveel te vertellen. Daar komen we echter pas achter wanneer we tijd nemen om écht naar hen te luisteren.
‘Ik voel, ik voel, wat jij niet ziet’ bevat twee boeken:
Eén met 20 verhalen van gewone kinderen (8-15 jaar). Kinderen die wél allemaal iets ergs hebben meegemaakt. Eén met 12 verhalen van gewone prinsen en prinsessen. Want ook zij maken nare situaties mee. Bij elk verhaal zijn ‘in gesprek’- vragen toegevoegd, die het de volwassene gemakkelijker maakt om ook met hele jonge kinderen over hieronder genoemde thema’s tóch in gesprek te gaan.
Echtscheiding
Ik hoor bij jullie allebei – Riet Fiddelaers-Jaspers
Werkboek voor kinderen van gescheiden ouders. Geschikt voor kinderen van 8 jaar tot 12 jaar. Kinderen kunnen er hun verhaal over de scheiding in kwijt, hun gevoelens, hun herinneringen, hoe het was en hoe het nu is, hoe de woonsituatie is en hoe het gezin/de gezinnen samengesteld zijn. Ze kunnen er zelfstandig of met begeleiding in werken.
